Despre educație, prevenție și control în spațiul digital

Știți ce mă sperie pe mine cel mai mult în ultima perioadă? Faptul că nu pot controla felul în care Maria, fata mea cea mare, înțelege internetul. Știe să îl folosească și îl folosește foarte bine la cei nouă ani în curând. Mai mult, lunile lungi de izolare și faptul că toată viața noastră s-a mutat, inevitabil, în mediul online m-au făcut să mă gândesc mult la gradul de toxicitate al internetului atunci când nu există un control. Cum îmi pot proteja copilul împotriva „omului negru” care pândește după colțul virtual, mai ales atunci când mie, ca adult, îmi este greu să deslușesc misterele acestui univers? Nu cred că găsesc în cărți răspunsul la întrebările mele. Cel puțin nu în cărțile care îmi sunt mie dragi și care zăbovesc o perioadă pe noptieră.

Recunosc că sunt speriată, mai ales că observ o atracție a fetelor mele spre tehnologie. I-am scris unei prietene dragi, Raluca Buzaș Hedea (Nia pentru mine) care s-a mutat peste mări și țări și care este o pricepută în a păstra internetul un mediu sigur pentru fetele ei. Am rugat-o să îmi dea și mie niște idei cum să îmi protejez copilele, în mod special pe cea mare. Și mi-a povestit despre un proiect care tocmai de acest lucru se ocupă și care se numește Digital Learning România.

Nia, trebuie să mă ajuți. Ce mă fac cu internetul asta? Ajută-mă cu niște răspunsuri!

– Îți înțeleg perfect temerile și mulți părinți ne regăsim în ele. Cred că multe pornesc de la faptul că  internetul e atât de vast încât pare imposibil de stăpânit. Vestea bună este că s-au făcut progrese importante pentru a face această lume virtuală mai sigură pentru noi toți. Cartografierea teritoriului însă este dificilă, pentru că, spre deosebire de lumea reală, lumea digitală este într-o continuă dezvoltare și transformare. Există încă vaste teritorii pe care trebuie să pășim cu grijă și atenție.

Deci, restricționăm sau nu copiilor accesul la internet?

– Internetul oferă foarte multe oportunități educative. Va fi lumea lor și eu cred că trebuie să-i lăsăm să exploreze. Da, sunt metode diferite față de cele cu care suntem noi obișnuiți, dar aici e provocarea noastră, să ne adaptăm. Asta încerc cu Digital Learning România, să aduc o noua perspectivă asupra educație. Să le explic părinților, pe „limba lor” să zicem, cum jocurile, experimentele, aplicațiile, social media și video games se pot transforma în experiențe educative și ajută la dezvoltarea aptitudinilor și abilităților pentru lumea viitorului.

Cât timp îi lăsăm să petreacă online? Asta este o altă problemă cu care mă confrunt și care mă supune la procese lungi și epuizante de negocieri.

– Timpul petrecut online este o problema de echilibru și ține de fiecare familie. Depinde foarte mult și dacă timpul petrecut online este eficient sau nu. Pe grup (Digital Learning România) găsiți idei și materiale despre cum să limitați timpul și să faceți internetul mai sigur pentru copii. Nu trebuie să ne temem, trebuie doar să găsim o hartă și să descoperim împreună.

Maria, de exemplu, a avut, la un moment dat, o pasiune pentru filmulețele de pe YouTube. Acum observ că Ilinca este cea care îmi tot cere să îi deschid YouTube-ul. Cum să fac să controlez la ce se uită? Nu pot sta tot timpul lângă ele. Nici nu cred că e sănătos.

– Eterna problema, YouTube-ul, nici cu el nu e bine, dar parcă nici fără. Dar să știi că putem să-l facem prietenul nostru. S-au făcut progrese mari în siguranță și conținut și sunt multe canale ce oferă conținut educativ de foarte bună calitate. Noi, pentru Thea, fetița mea cea mică, folosim YouTube Kids. Aplicația se accesează printr-un cod, conținutul este child-friendly, iar vizionarea se poate limita pe timp. Pe YouTube-ul instalat pe tableta Salmei am setat Restricted Mode. Din păcate niciun filtru nu e 100% safe. Tot noi, părinții, trebuie să urmărim ce văd copiii pe ecran. 

– Alte metode de control?

– Google Family Link. E o aplicație pe care o găsești și pe AppStore și pe Android. Odată instalată, îți permite să gestionezi gadgeturi-le copiilor. Pe lângă setările de siguranță, le poți bloca și telefonul de la distanță când e vremea de teme. Și mai are și o opțiune de localizare, așa că poți afla unde se află telefonul și, evident, copilul.

– Chiar în secunda asta, Maria joacă un joc care pare că este tare la modă. Mulți părinți se plâng că  nu mai reușesc să-și dezlipească copiii de tablete când este vorba de Roblox. Ce știi despre jocul asta? Pe mine, sincer, mă cam sperie.

– ROBLOX este o imensă platformă online de jocuri multiplayer, pe scurt un YouTube al jocurilor video. Ce-l face mai addictive este faptul că este interactiv. Poți să-ți creezi un avatar, să explorezi lumi noi, să intri în contact cu alți jucători. Pe Digital Learning România am discutat despre Gamification, puterea jocurilor online, dar și avantajele pe care acestea le pot avea. Bineînțeles, cu condiția să se păstreze un echilibru.

Deci să nu îmi mai fac atâtea griji legat de jocul acesta?  

– Jocul e destul de safe, respectă standardele COPPA – Children Online Privacy Protective Act, dar bineînțeles trebuie făcute setările de siguranță. Pentru asta trebuie accesat ROBLOX.COM unde se pot activa setări de vârstă (asta va limita conținutul) și, atenție, setările de chat, unde recomand maximă strictețe. Și ca să fii și mai sigur ca părinte, poți alege un cod de blocare.

– La ce să mai fim atenți, noi, părinții, atunci când copilul nostru este pe internet?

– Sunt patru lucruri la care trebuie să fim atenți: Conținut, Comportament, Contact și Cyberbullying. În funcție de vârstă, copiii sunt mai mult sau mai puțin expuși la ele. Dar dacă urmărim activitatea lor online, facem setările de siguranță și îi educăm să fie niște cetățeni digitali responsabili, riscurile sunt minimizate. Pentru părinții care vor și mai multă siguranță există soft-uri de control parental. Dar să nu uităm că exemplul personal contează cel mai mult. Și noi trebuie să ne deconectăm dacă vrem ca ei să mai uite de tablete. Și, foarte important, să nu lăsăm conturile personale logate pe gadgeturile folosite de copiii, să dezactivăm „one click purchase” și să evităm aplicațiile cu „in app purchase”.

Ce metode aplici ca să le faci pe fetele tale să înțeleagă că anumite site-uri trebuie evitate? Știm cât de atrăgător este fructul interzis!

– În viața reală încerc să le ofer un set de reguli după care să se ghideze pentru a fi în siguranță. Același lucru este valabil și pentru lumea virtuală. Primul lucru e să ceara voie. Nu intrăm în vorbă cu oameni necunoscuți. Le-am explicat și că nu este ok să introducă/ofere anumite date, cum ar fi numere de telefon, adrese, carduri, parole.

– Ce este, de fapt, Digital Learning România?  

– Digital Learning România este o idee, care s-a transpuns întru-un grup pe Facebook. Încercăm să cartografiem internetul și să găsim acele locuri unde le putem oferi copiilor experiențe educative. Prin intermediul grupului, ofer părințiilor resurse gratuite, idei și poate un pic de inspirație pentru a face învățatul mai distractiv și în pas cu cerințele moderne ale copiilor. Îi invităm pe toți cei curioși să ni se alăture. În spatele proiectului e o tânără echipă, plină de entuziasm și dedicare. Este vorba despre fetele mele, Salma e pe partea de inovare, iar Thea liderul echipei de testare. Căutăm, analizăm, testăm, iar la final oferim experiențe educative pe gustul tinerei generații.

– Mult succes vă doresc și sper ca informațiile să ajungă la cât mai mulți părinți neștiutori, ca mine! Mie sigur mi s-a luat o piatră de pe inimă. Mai rămâne să înțeleg toate aceste instrumente care îi protejează pe copiii noștri în mediul online.Cu siguranță, este o mare provocare!

sursa foto Unsplash

Publicat de cameliabente

Multe semne de intrebare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: