Întoarse pe dos

Maria trece printr-o perioadă urâtă legată de somn. Îi este frică că nu adoarme. Este atât de speriată de posibilitatea unei nopți fără somn încât intră în panică dacă nu adoarme rapid. Într-o seară nu și-a putut controla tremurul picioarelor. A plâns și a vrut la doctor. A cerut să fie legănată ca pe vremea când era bebeluș. S-a liniștit, într-un final.

Copilul meu suferă. Iar eu nu prea știu cum să-l ajut.

Citisem undeva o părere a unui psiholog. Spunea că un copil cu tulburări de anxietate cu siguranță are un părinte care a suferit sau suferă de această afecțiune. O idee de ținut minte, chit că dau în continuare vina pe perioada asta cu susul în jos.

Vinovația, mică și bine ascunsă într-un colț de subconștient, mă determină totuși să caut leac.

M-am concentrat mai mult pe Maria zilele acestea. Am stat cu ochii pe ea, să intervin dacă e nevoie, să o ajut, să previn, să preiau, dacă se poate. Am observat tot ce se poate observa. Mi-am petrecut timpul cu ea. Am făcut și un lucru pe care nu credeam că îl voi mai face vreodată. Am urcat pe bicicletă și am pornit pe străzile din jurul casei.

„Mami, dacă tu îți depășești frica de bicicletă, promit să îmi depășesc și eu frica că nu pot adormi!”

Avem un pact acum.

Și da. Îmi e frică de bicicletă. Nu cred că am mai urcat pe o bicicletă care chiar merge de ani buni. Nu am căzut. Acum Maria trebuie să își țină partea ei de promisiune. Să lupte cu frica ce îi tulbură serile. 

Maria citește de câteva zile, cumva pe ascuns sau poate doar exagerez, cartea Întors pe Dos. Sunt convinsă că dacă aveți copii știți despre ce este vorba. A fost și un film de desene animate (colaborare Pixar și Disney) foarte îndrăgit de micuți. Cred că prima dată a apărut  filmul și mai apoi cartea. Am stat o grămadă la coadă într-un parc Disney să primim autografe de la Bucurie și Tristețe, personajele principale ale poveștii. Poveste foarte deșteaptă, de altfel.

Am citit-o și eu în această dimineață.

Întors pe Dos explică cum funcționează emoțiile din căpșorul unui copil. Sunt cinci la număr: Bucuria, Tristețea, Dezgustul, Frica și Furia. Toate cârmuiesc, dintr-o sală de control, viața unei fetițe, Riley.  Bucuria și Tristețe sunt un fel de șefe, dar curând se instalează haosul. Finalul e fericit, așa cum era de așteptat, iar povestea este despre cum trebuie să ne acceptăm, cu bucurii și tristeți, cu tristeți ca să simțim bucurii, cu furii și frici.

Aseară am stat cu Maria până a adormit și i-am propus să îi citesc ceva. În ultima vreme i-am citit doar Ilincăi, iar pe Maria o puneam să-și citească cărțile ei. Mare greșeală am făcut, dar asta este o altă vinovăție cu care va trebui să învăț să trăiesc. Mi-a arătat cartea de pe biroul ei și m-a rugat să continui lectura de unde o lăsase.

„Mami, toate astea se întâmplă în capul meu, nu? Adică omuleții aștia sunt și în creierul meu?”

M-am uitat la ea și am încercat să gândesc un răspuns deștept. Aseară, povestea îmi era necunoscută.

„Da mami, doar că nu cred că au mâini și picioare. Cred că cei care au făcut filmul le-au dat chipuri ca să înțelegeți mai ușor!”

”Da, mi-am dat seama. Uite că este și Frica acolo”, îmi arată un omuleț speriat, aflat la tabloul de comandă al creierului lui Riley.

Atunci am realizat că Maria încerca să înțeleagă ce este frica pe care o simte seară de seară. M-am emoționat. Nu îmi dau seama ce a determinat-o să pună mâna fix pe această carte care dezleagă enigma emoțiilor. Cu siguranță a căutat răspunsuri pentru spaimele din prag de seară. Iar eu m-am liniștit.

Sunt impresionată de cât de înțelepți pot fi copiii. Nu vorbesc doar de copilul meu. Sunt convinsă că au, cu toții, în interiorul lor, niște pârghii magice care îi ajută să-și înfrunte necunoscutul. Ceva ce noi, adulții, nu putem înțelege. Ceva ce noi, adulții, ar trebui măcar să observăm.

Maria a adormit greu, dar a dormit bine noaptea trecută. De dimineață, era plină de veselie.

Publicat de cameliabente

Multe semne de intrebare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: