Cum mi-am început vacanța în bucătărie

Am scris eu pe Facebook aseară vreo două rânduri despre cum ar fi arătat pentru noi, într-o lume normală, ziua de 4 aprilie 2020. Ar fi fost ajunul plecării noastre în vacanță. Astăzi, duminică, 5 aprilie, când scriu acest text, am fi fost în aer, pentru multe ore de zbor, sau în lunga escală pe aeroportul din Madrid. Destinația noastră era Tenerife, vreo 12 zile de vacanță, soare, apă, zeci de grade, colaci de toate formele și culorile, găletușe de nisip, cozi de sirenă (totul ori doi), disperare de părinți, bucurie de copii. O vacanță cu și pentru fete. Pentru noi, test de răbdare. 

Nu s-a întâmplat! Vacanța planificată cu luni multe în urmă, mega organizată și foarte bine asumată a fost anulată de un concept nou. EVENIMENT NEPLANIFICAT. O nouă temă de casă pentru fiecare dintre noi, care probabil va aduce și schimbări majore în felul cum vom privi viața de acum înainte. Dacă ne facem lecțiile temeinic și nu vom uita.

Eveniment neplanificat! V-a trecut vreodată prin gând că un fapt de o asemenea magnitudine v-ar putea schimba atât de brutal viața? Mie nu. Maximul de neplanificabil acceptat ar fi fost o vacanță ratată pentru că unul dintre copii se îmbolnăvește subit în ajun. Nouă ni s-a întâmplat. Știu despre ce vorbesc. Ne-a produs multă supărare la momentul respectiv.

Am stat aseară, în ceea ce ar fi însemnat ajunul plecării noastre și, cel mai sigur, un dezmăț al nervilor și frustrărilor ce trebuiau îndesați în bagaje cu prea mulți de „nu mă uita”, și m-am analizat în liniștea ce a înlocuit haosul. M-am gândit mult la ce simt față de vacanța mult așteptată, dar ratată. Părere de rău? Furie? Tristețe? Am tot căutat o fărâmă de emoție vizavi de această pierdere. Nimic important care să facă valuri și să mă răscolească. Poate doar resemnare. Un strop de liniște. Marele regret că toată viața mea de până acum s-a derulat sub semnul vitezei, al refuzului de  autocunoaștere, al lipsei de recunoștință. Și un mare dor de bucuria cu care mă umple marea.

„Deci, nu mai rezist. Am de făcut bagaje. Hainele nu sunt spălate sau călcate. Nu găsesc nimic în podul ăla. Îmi vine să fug în lume!”, cam așa ar fi sunat în urechea prietenei lamentările mele penibile înaintea plecării. Dacă e să fiu sinceră, cam ăsta a fost trendul adoptat de mine înaintea oricărui concediu de care îmi aduc aminte. Acum îmi este rușine. Cât dramatism de doi lei! Câtă superficialitate!

Nu am plecat în vacanță. Evident. Sunt în bucătăria mea. Am pregătit masa de prânz pentru ai mei. Friptura mi-a ieșit demențial. Sunt mândră de mine. Nu sunt cea mai pricepută bucătăreasă, așa că orice succes culinar mă face să mă simt mai înaltă. De parcă aș sta pe vârfuri. Beau a doua cafea. Nu pentru a învinge oboseala, ci pentru că ador cafeaua. Îmi este prieten intim de când m-am lăsat de fumat. Stă cu mine când scriu. Îmi este alături tot timpul. Nu e supărare în aer. E fericire că suntem sănătoși, în liniștea căminului nostru. Nu tânjesc după Tenerife în acest moment. Va veni și momentul vacanței exotice. Și știu de pe acum cum vor decurge pregătirile pentru viitoarele plecări. În liniște, cu multă bucurie că putem pleca la soare, împreună, sănătoși, veseli, suficienți cu mai puțin și cu siguranță mult mai recunoscători.

”Dragă Coronavirusule,

Cred că este timpul să îți vezi de ale tale. Eu mi-am învățat lecția. Am avut timp berechet să mă analizez și să recunosc, cu cea mai mare sinceritate, că am trăit crezând că mi se cuvine totul. Mulțumesc că mi-ai deschis ochii. Dar acum e timpul să pleci în drumul tău. Pe altă planetă, dacă se poate. Lasă-ne, te rugăm frumos, să ne reluăm viețile.

Mă bucur că te-am cunoscut, dar e momentul să ne spunem adio. ”

Publicat de cameliabente

Multe semne de intrebare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Creează-ți site-ul web cu WordPress.com
Începe
%d blogeri au apreciat: